Tvrtke Login d.o.o. i Login sustavi d.o.o. ne jamče točnost i potpunost informacija niti preuzimaju odgovornost za bilo kakvu štetu uzrokovanu upotrebom objavljenih informacija. Ove internetske stranice uključuju informacije trećih strana i poveznice koje je uputno pratiti za provjeru najaktualnijih zbivanja i odluka. Login d.o.o. i Login sustavi d.o.o. ne preuzimaju odgovornost za informacije trećih strana. Copyright 2023 Login d.o.o. i Login sustavi d.o.o. Skip to main content

Digitalna podrška poduzetnicima u procesu prelaska na domicilnu valutu EUR uz LogIN i ERP VIRGA-u

Republika Hrvatska, njezina državna tijela i svi poslovni subjekti će u procesu zamjene Hrvatske kune eurom proći tri ključna razdoblja: pripremno razdoblje, razdoblje dvojnog optjecaja te razdoblje nakon završetka dvojnog optjecaja.

Obzirom da nisu poznate najave o sustavnoj podršci poslovnim subjektima od strane državnih tijela u toj tranziciji, značajan teret kroz angažman ljudskih i financijskih resursa za prilagodbu, poslovni subjekti morati će snositi sami. Pri tome će biti obvezni utvrditi vlastite potrebe i prilagodbe u pogledu zamjene valute te sukladno tome odlučiti o najprikladnijem načinu provedbe propisanih mjera. Izrazito je važno ne podcijeniti opseg aktivnosti koje je potrebno poduzeti već sada kako bi se poslovanje prilagodilo novoj službenoj valuti.

Sukladno smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene Hrvatske kune eurom, neophodne prilagodbe zahtijevaju sljedeće preduvjete:

  • podržati zahtjeve dvojnog iskazivanja cijena u za to propisanom razdoblju (najavljeno razdoblje 05.09.2022. – 31.12.2023.)
  • na datum uvođenja eura provesti preračunavanje (konverziju) svih iznosa i financijskih pozicija s kune na euro koristeći fiksni tečaj konverzije i pravila zaokruživanja
  • nakon datuma prelaska na euro podržati provođenje svih procesa i obrada u euru kao službenoj valuti,
  • podržati zahtjeve dvojnog optjecaja gotovine (euri i kune) u prvih 14 dana od datuma uvođenja eura,
  • zadržati mogućnost provođenja procesa i obrada u kunama za one procese koji se odnose na prethodnu godinu, a obavljaju u tekućoj godini (npr. izrada godišnjih financijskih izvještaja za prethodnu godinu u kunama)

Tvrtke Login d.o.o. i Login sustavi d.o.o. će u najavljenim rokovima, osnovne verzije informacijskih sustava prilagoditi navedenim uvjetima na način da omoguće poslovnim korisnicima:

  • da za period od 01.01.2023. nadalje poslovne događaje unutar ERP-a evidentiraju i prate u eurima kao službenoj valuti
  • da poslovne godine do 2023. godine nastave voditi i pratiti u HRK valuti kao službenoj valuti
  • dvostruko iskazivanje cijena (EUR i HRK) na standardnim ispisima na način kako je propisano zakonom (na maloprodajnim računima i ponudama, na cjenovnim etiketama i platnim listama)

LogIN će u sklopu održavanja prilagoditi one ispise koji su zakonski propisani. Svi ostali zahtjevi koji nisu u okviru zakonskih odredbi izmjene, bit će obrađeni naknadno uz naplatu.

Neizostavno je pri tome da u ulozi poslovnog subjekta, a u kontekstu korisnika informacijskog sustava:

  • Po uvođenju dvostrukog iskazivanja valuta, samostalno provjerite ispravnost zakonski obveznih ispisa dvostrukog iskazivanja
  • Po uvođenju EURO valute kao domicilne valute, samostalno provjerite ispravnost ispisa i evidentiranih poslovnih događaja u novoj službenoj valuti

Unatoč tome što će tvrtke Login d.o.o. i Login sustavi d.o.o. sukladno ugovornoj obvezi o zakupu licenci i/ili održavanju ispuniti uvjete definirane smjernicama i budućem Zakonu o uvođenju eura, implementacija nove službene valute u procese poslovnih subjekata značajno nadilazi okvire implementacije uobičajenih zakonskih izmjena. Kratki period od donošenja konačnih uputa od strane zakonodavca do roka potrebne implementacije svih izmjena u ERP sustavu, kao i usklađivanja istih s Vašim poslovnim procesima u ERP okruženju, povećati će intenzitet održavanja s naše strane što će rezultirati povećanjem broja sati u odnosu na sate koje imate uključene u redovnom mjesečnom paušalu.

Ovim putem najavljujemo i organizaciju uvodnih i stručnih online radionica na kojima ćemo prema specifičnostima pojedinih industrija i modula prezentirati najvažnije promjene  u radu s ERP sustavom u svim fazama prilagodbe.

O točnim terminima i temama obavijestit ćemo Vas po donošenju Zakona o uvođenju eura kao i ostalih pravilnika.

Obzirom da očekujemo kako će poslovnim korisnicima na putu prelaska na euro unutar ERP sustava biti potrebna pojačana korisnička podrška / konzultacije, istu ćete biti u mogućnosti dodatno ugovoriti na prodaja@login.hr / +385 51 581 135